Letak Iklan Anda Di Sini

Area Bota dan Seri Iskandar, Perak.
Hubungi 017-9784787
atau FB/YM : sinici_89 [at] yahoo.com

Like us on FB

Saturday, July 17, 2010

Irfan Khairi Pecah Tembelang




Wan telah menghadiri Seminar Usahawan Internet di Cititel Hotel di Mid Valley pada tahun lepas, tarikh tu tak ingat pula bila. Sebenarnya seminar yang dianjurkan PEOPLEpreneur Business School ini diadakan untuk melahirkan jutawan-jutawanSo, ini ada sedikit yang Wan mahu kongsi tembelang Irfan Khairi yang telah terbongkar dalam seminar itu. Tapi kejap, sebenarnya pecah tembelang tu saja je, bagi tajuk gempak sikit.

Eheh.

Sebenarnya Irfan Khairi telah memberitahu para peserta seminar langkah-langkah atau cara-cara beliau telah mencapai status Jutawan Internet paling muda di Malaysia sekaligus memegang title OTAI dalam perniagaan Internet ni. Para peserta yang dari tadi kelihatan mengantuk (seminar ni dibuat pada waktu malam), terus bergegas mengambil kertas dan pensel yang disediakan oleh urusetia untuk mencatat (kalau nak letak ‘mencatit’ boleh tak? Cikgu BM tolong bagi tunjuk ajar ea?)  cara-cara yang Irfan Khairi akan hamburkan.
Irfan Khairi menekankan 4 Langkah Memulakan Perniagaan Internet :

PRODUK/PERKHIDMATAN

Irfan Khairi menceritakan bahawa beliau menjalankan perkhidmatan Internet iaitu design cover buku, jual peta Malaysia dan buku-buku agama. Beliau memberitahu urusan perniagaan Internet dijalankan dalam bentuk matawang Dollar Amerika. Contohnya untuk satu produk atau servis kita caj $2OO, convert dalam Ringgit Malaysia (kita assume dalam RM4), jadi kita telah dapat RM800 sebagai pendapatan, DALAM 1 HARI!! Kalau dalam sehari kita dapat jual 3 produk/servis, bermakna pendapatan kita adalah RM2400 hanya dalam 24 JAM!!!
Hohoho.

LAMAN WEB (PERLU ADA)

Apabila menjalankan perniagaan Internet, apa yang perlu usahawan Internet ada ialah LAMAN WEB. Laman web ni sewa hosting biasanya lebih kurang RM150/setahun. Ada juga webhosting company yang menawarkan harga RM12/sebulan.

KAEDAH TERIMA BAYARAN

Irfan Khairi menegaskan (ecceh!) beliau menggunakan kad kredit dan juga buka PayPal.com merchant account.



PROMOSI

Irfan Khairi memberitahu tanpa promosi, 94% perniagaan Internet gagal. Untuk promosi, Irfan Khairi menggunakan Google Adwords untuk mengiklankan produk servis beliau. Tapi beliau memberitahu kalau ramai yang letak iklan, kos iklan akan menjadi mahal. Ini berlainan dengan Google Adsense yang apabila visitor klik pada iklan kita, kita akan dapat duit daripada klik tersebut.

Perniagaan Internet sebenarnya adalah satu peluang besar untuk usahawan pada zaman dunia tanpa sempadan sekarang. Kita punya target market adalah worldwide (seluruh dunia). Dianggarkan ada 1.5 billion pengguna Internet di seluruh dunia. Nisbah penduduk dunia dan pengguna Internet adalah 5:3.

Irfan Khairi juga menjelaskan cara beliau menjual peta Malaysia di Internet. Kebanyakan peta yang dijual di kedai-kedai serbaneka di stesen minyak di Shell dan Petronas ialah lebih kurang RM25, tapi untuk pasaran Malaysia beliau hanya caj RM15. Manakala untuk pelanggan luar negara Irfan Khairi letak harga sebanyak $25, jadi kalau convert dalam Ringgit Malaysia, beliau telah mendapat RM100 hanya dengan menjual 1 peta Malaysia. Waaahh!!

Sebelum Irfan Khairi mengakhiri ucapan, beliau sempat berpesan untuk membuat perniagaan Internet, “Don’t put all in one basket”. Maksudnya kita tidak menjual banyak produk / servis dalam satu laman web.
Jadi, apa lagi?  JOM LAH BISNES!!! ^^

Wan Ssei.

p/s: gaya tulisan agak skema kan? (=.=")


7 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Pecah tembelang yg amat baik, ilmu yg ada pada diri perlu dikongsi bersama

    Sape2 disini nk belajar bhs arab,Cina dll dijemput dtg je laman sy

    ReplyDelete
  3. Salam. Jual Map Malaysia?..Menarik!

    ReplyDelete
  4. Great post. I used to be checking constantly thiѕ wеblog and I'm impressed! Very useful information specially the closing section :) I deal with such information much. I used to be seeking this certain information for a very lengthy time. Thank you and good luck.

    My web blog: how purchase hcg
    My web page > buy hcg online

    ReplyDelete
  5. Wоw that ωaѕ strаnge. I just wrоte an геallу long comment but аftеr I clicκeԁ ѕubmit my commеnt dіԁn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that
    oveг agаіn. Rеgardless, јust ωanted to ѕay grеаt blog!


    my web-sitе :: anaheim hcg diet

    ReplyDelete
  6. Ηey there! Ι know this іs kind οf off tοpiс but Ι was wonderіng if you κnew
    wheгe І could lοсate а captсhа plugin
    fοг my commеnt form? I'm using the same blog platform as yours and I'm
    havіng difficultу finԁing one? Τhankѕ а lоt!



    my blog :: hcg cream

    ReplyDelete

diharap ringan-ringankan tangan anda untuk tinggalkan komen. ^^
TQ.