Letak Iklan Anda Di Sini

Area Bota dan Seri Iskandar, Perak.
Hubungi 017-9784787
atau FB/YM : sinici_89 [at] yahoo.com

Like us on FB

Wednesday, December 30, 2009

Meninggalkan Solat Asar boleh Mati Pucuk?




Oleh : aidilbalsus

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Aku rasa fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi, betul tak ?

Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) – dalam erti kata lain jaga daripada tidur.

Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ?

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis (silap haribulan org yang selalu meninggalkan solat asar boleh mati pucuk,hehehe..).

Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu …). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la …) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.

Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh. Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadap blognya. Eh !  (sumber)

dr blog

p/s : hah,ade lagi ke yang taknak tunaikan solat yg hanye 5 waktu ni? hahah~

World Map Relates to Animals?


rat


ox

tiger

rabbit

dragon

snake


sheep

monkey

rooster

boar

You all can get the information bout dis pic at my new friend,Michelle Naomi blog.
Anyway,its cool rite?


Ubat Homeopathy vs Ubat Hospital

Tgk kepada entry ni,kenapa tajuk nya : Ubat Homeopathy vs Ubat Hospital ?


ubat hospital/klinik


ubat homeopati

Okeh,ni aq nk citer.
Sejak dari kecil lagi,aq,adik-beradik aq,ayah (secara ringkas nya seluruh family aq) memang menggunakan ubat homeopati ni sebagai ubat untuk merawat dan mencegah penyakit. Kenapa ubat homeopati? Ini semua sebab Ummi aq,seorang doktor homeopati yang berpengetahuan dalam merawat dan mengubati pesakit
(ye la..name lagi doktor kan? hahah~)di sekitar Kota Bharu,Pasir Puteh dan Pasir Mas memang paksa
anak-anak dia (termasuk aq) makan ubat ni.Tapi no hal la sebab ubat homopati ni rase die manis,cam gula-gula lak..tak macam ubat hospital,makan pon rase kelat la,pahit la (dengar budak2 yg ckp,ye r,aq mane makan ubat hospital,xtw r rase die cmne..)..kalo tgk gambar kt atas ni,memang mcm tu la bentuk dan warna die,bulat dan putih,dan macam aq ckp td,memang rase die manis..tp xla manis smpai bole kena diabetis.

dulu kat sekolah rendah kan ade misi-misi (nurse) dari klinik kerajaan datang nk cucuk BCG kt
budak-budak...pastu ramai gle r budak-budak yg cuak.termasuk la aq,tp sebab Ummi aq kan doktor gak,so
xbrape nk cuak gak bbanding budak-budak hingus yg laen..MUAHAHAHA *gelak blagak (haha)...
pastu kan die ade bagi kad suh isi name alamat sume...aq dengan otak yg agak
cerdik mase tu (dalam kelas tiap2 taon asek dapat no 2..eheh) ,aq xpegi time die pggl mase 1st day tuh..
sbb aq nk tnye Ummi aq dulu cmne,die bagi cucuk x..


Ummi sedang bagi speech di Kursus Halal Haram Herba Penawar Al-Wahida (HPA)

Sampai kt uma,aq ckp r ngn Ummi aq,beliau ngn rilek je ckp : "xpayoh nok cocok2 la,nok wak masuk
dadoh dale bade wat gapo" (phm x bahase qlatey neh?).aq pon sbg anak mithali (ehe!) menurut aje kata-kata
Ummi..esk g skool je,sampai turn aq,aq ckp awl2 xnk cucuk.Misi-misi tu tnye asal lak,semua org mesti kne
cucuk.Aq ckp r Ummi aq doktor.Dorang tnye doktor ape...aq ckp doktor homopati.Misi-misi (smbil2 tu ade
gak aq dgr dorg kutuk2 Nik Aziz,adehh..) tu dgn selamba nye merendah-rendah kan cara rawatan homeopati neh..


Nk jadikan cerita,aq igt aq sorg yg xkena cucuk..rupe-rupe nya ade 2 org x cucuk gak ( pompuan ngan sorg lelaki,mber aq yg still contact smpai sekarang,Afif Sukri ).Parents
dorg xkasi gak anak dorg kne cucuk sbb dorg pon amalkan rawatan homeopati gak (Parents tu da contact
Ummi aq rupenye,haha). So,kalo aq xpki baju (uuuuuu....),de mber2 perasan kt bahu aq memang
xde tande BCG tu..sbb ramai sgt yg tnye asal aq xde tande BCG..nah korang bace la entry neh..kang aq bg pnampar kang asek tnye je..
malas aq nk cter byk2...

Ummi aq ckp lagi,sebenar nya antibiotik tu,doktor2 pon xguna kalo sendiri sakit,sbb die sendiri tau ape
kandungan antibiotik tu.Then,ubat-ubat hospital ni guna drug (dadah) sbg kandungan nya,so kalo terlebih
amek,tu r jadi macam2, mati sebab terlebih dos la,igt kes Michael Jackson x? Tak macam ubat homeopati ni,
xde kesan sampingan,manis je.eheh
Nak tau lebih pasal ubat dan rawatan homeopati neh? Haa..bace la kt sini eh..

Untuk yang berminat mendapatkan rawatan dan ubat Homeopati ni boleh la hubungi :


Doktor Rosnani,
Perubatan Homeopati Wardah,
Kota Bharu,Kelantan


No h/p : 013-2561980

Tuesday, December 29, 2009

Lady Gaga - Bad Romance Lyrics


lady_gaga_nose
gambar ni tiada kaitan dgn lirik ini eh..haha~

Oh-oh-oh-oh-oooh!
Oh-oh-oooh-oh-oh!
Caught in a bad romance

Oh-oh-oh-oh-oooh!
Oh-oh-oooh-oh-oh!
Caught in a bad romance

Rah-rah-ah-ah-ah!
Roma-Roma-ma-ah!
Ga-ga-ooh-la-la!
Want your bad romance

Rah-rah-ah-ah-ah!
Roma-Roma-ma-ah!
Ga-ga-ooh-la-la!
Want your bad romance

I want your ugly
I want your disease
I want your everything
As long as it’s free
I want your love
Love-love-love
I want your love

I want your drama
The touch of your hand
I want you leather studded kiss in the scene
And I want your love
Love-love-love
I want your love
Love-love-love
I want your love

You know that I want you
And you know that I need you
I want a bad,your bad romance

I want your loving
And I want your revenge
You and me could write a bad romance
I want your loving
All your love is revenge
You and me could write a bad romance

Oh-oh-oh-oh-oooh!
Oh-oh-oooh-oh-oh!
Caught in a bad romance

Oh-oh-oh-oh-oooh!
Oh-oh-oooh-oh-oh!
Caught in a bad romance

Rah-rah-ah-ah-ah!
Roma-Roma-ma-ah!
Ga-ga-ooh-la-la!
Want your bad romance

I want your horror
I want your design
‘Cause you’re a criminal
As long as your mine
I want your love
Love-love-love
I want your love

I want your psycho
Your vertical stick
Want you in my room
When your baby is sick
I want your love
Love-love-love
I want your love
Love-love-love
I want your love

You know that I want you
And you know that I need you
I want a bad,your bad romance

I want your loving
And I want your revenge
You and me could write a bad romance
I want your loving
All your love is revenge
You and me could write a bad romance

Oh-oh-oh-oh-oooh!
Oh-oh-oooh-oh-oh!
http://www.elyricsworld.com/bad_romance_lyrics_lady_gaga.html
Caught in a bad romance

Oh-oh-oh-oh-oooh!
Oh-oh-oooh-oh-oh!
Caught in a bad romance

Rah-rah-ah-ah-ah!
Roma-Roma-ma-ah!
Ga-ga-ooh-la-la!
Want your bad romance

Rah-rah-ah-ah-ah!
Roma-Roma-ma-ah!
Ga-ga-ooh-la-la!
Want your bad romance

Walk walk fashion baby
Work it
Move that bitch crazy
Walk walk fashion baby
Work it
Move that bitch crazy
Walk walk fashion baby
Work it
Move that bitch crazy
Walk walk fashion baby
Work it
Imma Freak bitch baby

I want your love
And I want your revenge
I want your love
I don’t wanna be friends

(The Same But In French)

Oh-oh-oh-oh-oooh!
Oh-oh-oooh-oh-oh!
Caught in a bad romance

Oh-oh-oh-oh-oooh!
Oh-oh-oooh-oh-oh!
Caught in a bad romance

I want your loving
And I want your revenge
You and me could write a bad romance
I want your loving
and all your love is revenge
You and me could write a bad romance

Oh-oh-oh-oh-oooh!
Oh-oh-oooh-oh-oh!
Caught in a bad romance

Oh-oh-oh-oh-oooh!
Oh-oh-oooh-oh-oh!
Caught in a bad romance

Rah-rah-ah-ah-ah!
Roma-Roma-ma-ah!
Ga-ga-ooh-la-la!
Want your bad romance


wan ssei : dgar lgu neh jd semangat owh nk wat kije..eheh

Sunday, December 27, 2009

Condominium Interior Design final assignment

I saw that my lovely roomate, Itto AnGurei  (did i say 'lovely' ? eeeuuu...hahaha ) was so struggle in the few days to finished his final assignment for his Interior Design course at SEGI College in Subang...The most important thing is he said that he doesn't have to sit for the Final Exam paper,but just have to finished the assignment to pass the semester...urrrghhh...so jealous...

Anyway,this is the pictures of his work,took using his Nokia Express Music 5200 :


living room


master bedroom


child bedroom


dining room


overall from top

Anyway,to those chicks out there (anyone else also can lah..eheh),that impressed with his work,just mail him at : itto.itto@yahoo.com.
By the way,he also have Facebook.

So,what do you guys think of his work? Hohoho...

p/s : itto,dapat byk amoi,jgn lupe kenalkan kat aq..xya ramai2....4,5 orang pon cukop...HAHAHA

Ultraman...Hero zaman budak-budak ku......[lagi]


Masa zaman aku dulu,Ultraman yg femes adalah Ultraman Father,Ultraman Mother,Ultraman Seven,Ultraman 80,Ultraman Taro..tp resakse plg femes mesti la yg ade sepit kt tgn tu..


hah,ni die,dpt kt Uncle Google

Masa Ultraman tga femes,mber2 siap curik sticker2 Ultraman ni dpd budak-budak kaya yg suke kumpul sticker,patung Ultraman neh...hahaha...siot tol..




tp Ultraman skg da xbrape best r...aq xtaw r sebab plot cter die memang xbest ke,sbb aq da besar ke,atau sebab teknologi die da mcm hebat tahap dewata...ahah~

Kelebihan 10 Muharram- Esok,Jom lah puasa

Dalam bulan Muharram hari yang paling bertuah ialah hari ke-10 atau lebih dikenali dengan nama Hari Asyura’. Pada hari tersebut kita disunatkan berpuasa. Malah dalam Mazhab Imam Hanafi puasa hari ke-10 dalam bulan Muharram ini adalah satu-satunya fardhu puasa yang pertama sebelum difardhukan puasa bulan Ramadhan.

Hadith daripada Aisyah:


Sesiapa ingin berpuasa (sunat 10 Muharram) maka bolehlah dia berpuasa. Dan sesiapa yang tak ingin berpuasa maka boleh dia tinggalkan”. Hadith riwayat Bukhari dan Muslim.

Malah dalam sebuah hadith riwayat Muslim Nabi berpuasa pada 10 Muharram kerana pada hari tersebut diselamatkan Nabi Musa a.s daripada lemas dan juga daripada buruan Firaun.

KELEBIHAN


Baginda bersabda: “Berpuasa sunat pada 10 Muharram akan menghapuskan dosa setahun sebelumnya”. Riwayat Muslim.

BEZAKAN PUASA DENGAN ORANG YAHUDI……. Oleh kerana orang Yahudi juga berpuasa pada 10 Muharram maka disunatkan umat Islam berpuasa sejak 9 Muharram lagi bagi membezakan dengan puasa orang Yahudi. Hadith ini dikhabarkan oleh Ibnu Abbas dalam sebuah hadith riwayat Muslim dan Abu Daud. Atau kalau tidak dapat dikerjakan pada 9 Muharram maka boleh juga digandingkan 10 Muharram dengan 11 Muharram.

SEJARAH 10 MUHARRAM

Imam al-Ghazali menyebut dalam kitabnya Mukasyafatul Qulub bahawa pada tarikh tersebut:
1- Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu Nabi) di Karbala’.
2- Diterima taubat Nabi Adam a.s.
3- Dicipta Adam a.s.
4- Dimasukkan Adam a.s ke dalam syurga.
5- Dicipta arasy, Kursi, langit, matahari, bulan, bintang-bintang.
6- Dilahirkan Nabi Ibrahim a.s.
7- Selamat Nabi Ibrahim daripada api Namrud.
8- Selamat Musa dan pengikutnya.
9- Lemas Firaun.
10- Dilahirkan Nabi Isa a.s.
11- Diangkat Nabi Isa kelangit.
12- Diangkat Nabi Idris ke langit.
13- Mendaratnya kapal Nabi Nuh dengan selamat di atas bukit Judy.
14- Nabi Sulaiman diberi kerajaan yang besar.
15- Dikeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan Nun.
16- Nabi Ya’kub dapat melihat kembali selepas daripada menjadi buta.
17- Dikeluarkan Nabi Yusuf daripada telaga buta.
18- Disembuhkan Nabi Ayyub daripada penyakitnya.
19- Hujan yang pertama turun dari langit kebumi.

14 Perkara yang sunat dilakukan pada hari Asyura :

1. Melapangkan masa / belanja anak isteri . Fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
2. Memuliakan fakir miskin. Fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti
3. Menahan marah. Fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha
4. Menunjukkan orang sesat. Fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya
5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim. fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.
6. Bersedekah. Fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
7. Memelihara kehormatan diri. Fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
8. Mandi Sunat. Fadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu lafaz niat : sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.
9. Bercelak. Fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu
10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali. Fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti
11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. lafaz niat : sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.
12. Membaca “has biallahhu wa nik mal wa kiil, nikmal maula wa nikmannasiir”. Fadhilat - Tidak mati pada tahun ini
13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
14. Niat Puasa - Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.
fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

SUMBER

Dead Flies Cool Art


sport day



'prince charming'



sunbathing





are they male or female? ahaha

Saturday, December 26, 2009

Cyber Cops..hero zaman kanak-kanak ku





kalo ada budak2 yang sezaman ngan aq,mesti igt cter Cyber Cops neh..perghh..time tu umah aq blom ade TV  lagi...menumpang tgk mah jiran sebelah je kt Kg Wakaf Mek Zainab tu.Cter ni maen kat TV3,tgahari r kalo xsilap aq.... sweet ah kenangan zaman budak2 dulu...eheh

Friday, December 25, 2009

21 Things You Can Get Away with Saying... Only at Christmas (ngeh3..)


image.

1.I prefer breasts to legs!

2.Tying the legs together keeps the inside moist!

3.Smother the butter all over the breasts!

4.If I don't undo my trousers, I'll burst!

5.I've never seen a better spread!

6.I'm in the mood for a little dark meat!

7.Are you ready for seconds yet?

8.It's a little dry; do you still want to eat it?

9.Just wait your turn, you'll get some!

10..Don't play with your meat!

11.Stuff it up between the legs as far as it will go!

12.Do you think you'll be able to handle all these people at once?

13.I didn't expect everyone to come at the same time!

14.You still have a little bit on your chin!

15.How long will it take after you put it in?

16.You'll know it's ready when it pops up!

17.Just pull the end and wait for the bang!

18.That's the biggest bird I've ever had!

19.I'm so full, I've been gobbling nuts all morning!

20.Wow, I didn't think I could handle all that and still want more!

21.I do like a good stuffing!

actually I myself cant stand what (some of) it means...hahah..what about you then?
SOURCE

Thursday, December 24, 2009

CELCOM BROADBAND FOR STUDENT!!! RM50 sahaja...


Salam...ni aq de barang baru neh,hah...dadah err,hahah :



Celcom broadband utk student.


rm50/bulan


Spec pakej tu macam pakej rm68 celcom iaitu 384 kbps, 5GB fair usage.

Syarat nak dapat pakej tu, :


1.Umur kena 25 tahun kebawah
2.X penah blacklist
3.Salinan IC depan belakang
4.Salinan kad matrik
sekarang kat area Bangi dan Bukit Jalil.Sape-sape nak, boleh kontek kat 014-8397450.

Upax pun ada, percuma jer... cuma kena topup rm10 je

SOURCE : http://budaktopup.blogspot.com/2009/12/celcom-broadband-for-student-rm50.html

Candid Photo Contest




salam semua...sekali lagi aq tgk kt blog cik hana-ahmad ni,aq pon turut menyertakan diri aq neh ke dalam alam contest tersebot...tapi ini contest bukan cik hana-ahmad yang punya..ini contest encik halim yang punya...HAHHAHAHA (suare besar jin gua)...eheh (^^)



ini la pic candid nye...diamek oleh Nuur Zahiah (ko jgn nk bangge2 lak name ko besar kt cni..=p haha) a.k.a kechik kt Sunway Piramid lepas abes je FINAL EXAM....aq pon xprasan la pulak bile mase die amek..ni tgh usha spek mate nk wat g ranggi (eheh!).tgk2 die da siap uplod kt fesbuk,siap edit lagi tuh...kalo aq malas tol nk edit2 pic neh..haihhh..(=,=")

time ni baru lepas maen ice-skating ngn tgk wayang...Hoooo..ice-skating 1st time kot maen,da bolei skate pusing 1 area tu dah...ade bakat gak r aq neh... *smbil wat muke riak dan takabbur,
hahah~

pape pon,aq xharap utk menang..kalo encik Halim nk 'open-table' pon aq da bolei da nk pki ayt : besar tapak tangan,padang bola hamba tadahkan...
ahahaha  =)

BLACK & WHITE PHOTO Contest



aq dapat tw contest ni dari blog hana-ahmad teros ke camerajunkie...syarat2 die korang bolei la bace kt sini.Malas aq nk tulis panjang2..aq ni bukan rajin sangat nak menaip kt blog neh..ahaha.



kalo xmenang pon dapat adiah saguhatipon xpe la eh..haha-----> ditujukan buat penganjur (^^)

Monday, December 21, 2009

7 Common Sense Rules for Twitter

with Twitter going mainstream and gaining masses of newcomers on a daily basis, I see more and more senseless messages floating around. To be completely honest, it’s not only the new guys, but some seasoned twitters as well. People say “Social media is 90% common sense”. In regard to that, the “rules” I will list in this post, you have probably already figured out on your own, I hope. Apparently not all did, tho’.
In this article I will try to explain you some basic principles that you use when you socialize. Think about what you tweet – on the other side is a person and not a Twitter account. Unfortunately, some people on Twitter and online in general, do things they would not do in person. For instance, when I search on Twitter for a specific topic, I get so many spam like tweets that have nothing to do with the subject. By doing that, you waste your and other people’s time.

The following is a list of 7 common sense rules you should use on Twitter

1. Get rid of useless ReTweets. Remember #followfriday recommendations? They used to be cool, but these days all you see is people retweeting list of names that has no meaning. I usually ignore these huge RTs. Sometimes people greet multiple friends at once – OK I understand this – but why do ten people have to retweet this?

2. Don’t be pushy. Don’t know how to exactly explain or name this one, but I will try my best. Sometimes people try to promote their product, which is fine by me, but they take wrong approach. I have seen they send their tweets (with the link to their product) to many users at once, usually those who have many followers, with the tweet containing no real information what the link is about. It is annoying and most of us just ignore such tweets.

3. Be nice. I think this one is self explanatory. People enjoy pleasant conversations. Say hi sometimes or thank or reply to a question – not every tweet has to contain a link to your website. If you only post information your followers will feel like you don’t care about them. Also, don’t ignore it when people tweet you, take time and reply to them.

4. Do not repeat yourself. I know you want your blog or product be seen by everyone, but if you repeatedly tweet that link to your followers, they might just ignore or unfollow you. Try to limit that to a few times a day.
5. People have names. It feels good if people actually address you by your real name sometimes and gives you a feeling you interact with a human being. You don’t have to do it every time, but once in a while is nice.

6. And they have short memory. Since Twitter lacks threaded conversations, it is sometimes difficult to know what a certain tweet was a response to. Try to include some sort of indication what question you are referring to. I sometimes RT the message in my reply to make it obvious to what I was replying.

7. Give credit and share. If you find something you like, share it and tell where it comes from. If someone tweets something interesting that you want to retweet, thank him and mention him in your retweet. Again, I know this is hard to do every time, especially if you follow many people, but once in a while is nice.

Monday, December 7, 2009

Twilight New Moon : Screw Bella





Apparently, Bella doesn't have to worry bout who she should choose no more.HAHA!!


*credit to Izzah Abd Malik,from her facebook.. ^^

Transformers mengamuk di KB Mall






aq dapat brite ni bile bace tweet kt TweetDeck for iPhone...btol ke runtuh...xlogik r...pastu aq google n then aq bce blog ni :klik sini

but,still xpuas hati..
ade spe2 tau cter sbnr....

Rupe-rupe nye Bumblebee silap transform kt KB Mall,komplek membeli belah terunggul di Malaysia neh...haha.Maybe sebab die xbiase lagi ngn Kelantan neh...ye r..dari planet lain kan...

Anyway,ni sedutan pic kt KB Mall,ye r..xkn kat padang pasir lak...













Sebenarnya,ini kemalangan yang terjadi kerana...err...emm...da masuk berita da pun..melibatkan 2 orang pelajar..Mari lah kita sama-sama sedekah kan Al-Fatihah untuk mangsa yang terlibat

Siti Nor Amira Shamsuddin, 19
Siti Nordiana Azman, 18

Sunday, November 29, 2009

sudah jatuh ditimpa tangg....err...sudah jatuh sidebar ku....

okeh..aq da bjaya buat widget 'Read more..' hasil bantuan mamaqiqi dan tukar header hasil bantuan housem8 aq, Azreeceli tp masalah sekarang ni sidebar aq da jatuh kt bottom plak...adehh...so aq nk umumkan


THIS BLOG IS STILL UNDER RENOVATION!!


aq xsempat lg nk edit sbb esk aq ade re-sit paper Biologi..papehal..komen je kt Shoutmix aq nun jauh di bawah sana ya...wsslm...



p/s : jgn lupe klik2 nuffnang aq bile2 free..eheh ^^

Thursday, November 26, 2009

argghhh tolong aku kwn2 blogger!!

tolong...camane aq nk wat widget 'Read More' utk blog aq neh...ikot tutorial tapi xlei gak neh...






aq da penat buat..sape2 yg expert tu tlg ajar nti..tdo lu...Zzzzzz




Wednesday, November 25, 2009

28 tips & tricks all iPhone and iPod touch users should know



28 tips & tricks all iPhone and iPod touch users should know
The iPhone and iPod touch are revolutionary devices which can perform a seemingly unlimited amount of tasks, but some new users may not be aware they can do even more to improve their overall user experience.
With the iPhone selling like hotcakes all across the world, millions of people are becoming familiar with and learning just how powerful Apple’s Multi-Touch platform really is. While this comprehensive list of tips and lesser known features may not appeal to the die-hard Apple fans who are on the cutting-edge of every move the company makes, new and casual users should find at least a few gems they weren’t aware of before. If you have a helpful hint for the iPhone or iPod touch that isn’t listed here, post a comment to share it with us!

1.) Save images in Safari and Mail
If you come across an image you like and want to keep while browsing the web or viewing email, simply tap and hold it for a few seconds. A menu will appear with the option to save
it to your camera roll in the Photos section.
Save images in Safari and Mail
Save images in Safari and Mail
2.) Web Clips
Similar to what you can do on a Mac with Dashboard, Safari on the iPhone & iPod touch lets you add a web page to your home screen. When viewing a web page, press the + button on the bottom of the screen to bring up the following options: Add Bookmark, Add to Home Screen, and Mail Link to this Page. When you select the 2nd button, it will remember your exact position on the page and automatically generate a thumbnail icon that appears on your home screen.
Web Clips
Web Clips
3.) Don’t discriminate web extensions
When typing a web address in Safari, the keyboard features a .com button so you don’t have to type it out character-by-character. But what if the site you want to go to doesn’t end with .com? By holding the .com button down, it will expand to show .net, .edu, and .org buttons. Keep your finger on the screen and slide to the desired extension, and release.
Don't discriminate web extensions
Don’t discriminate web extensions
4.) Quickly switch between keyboards
The great thing about a completely touch screen keyboard is that its content can change based on the requirements of the current application. When you press the @123 key to access characters such as numbers, the ampersand, the question mark, etc. it stays on this secondary keyboard until you press the ABC key to go back. If you only need to insert one of these characters, eliminate that extra keystroke by pressing and holding the @123 key and sliding your finger across the screen to the desired key. When you let go the normal keyboard layout will return.
5.) Screenshots
One of the coolest new features of the 2.0 software update is the ability to take screenshots of whatever you’re doing on your iPhone or iPod touch. To do so, press the Sleep and Home buttons at the same time and a white flash will display on the screen. To view your screenshots, go to the camera roll in the Photos applications.
6.) Save battery life
If you find yourself fighting to conserve battery life, one easy way to cut down on power usage is to decrease your email fetch time. Go to Settings > Fetch New Data and choose the time interval of your choice: every 15 minutes, 30 minutes, hour, or manually. Experiment with these settings and see which one offers the best performance for you.
Save battery life
Save battery life
7.) Move or remove icons on the home screen
You can organize the icons on your home screen(s) however you like, including moving them to and from the dock. Tap and hold any icon until they all begin to wiggle in place. To move an icon, tap, hold, and drag it to the desired location. If you’d like to remove an application altogether, press the little X attached to its icon (note this will only work for downloaded apps, not Apple’s built-in apps).
8.) Keyboard shortcuts
In Settings > General > Keyboard you can enable a number of keyboard shortcuts to make typing a little easier. You can turn on Auto-Capitalization (takes effect when starting a new sentence), Caps Lock (double tap the Shift button on the keyboard and it will turn blue), and “.” Shortcut (double tap the space bar or press the space bar once with two fingers).
Keyboard shortcuts
Keyboard shortcuts
9.) iPod music controls
Even though both the iPhone and iPod touch are multi-use devices with a growing number of functions, they are first and foremost still members of the iPod family. Pressing the Home button twice, regardless of what application you’re using or if the device is locked, will bring up iPod music controls so you can conveniently pause, skip songs, or adjust the volume.
iPod music controls
iPod music controls
10.) Go straight to the top
If you’re in an application that requires you to scroll a lot (like a long web page in Safari), it can be tiresome to make your way back to the top. That is, unless you give a quick tap to the status bar (where the clock and battery indicator are). This will automatically bring you right back to the top of whatever screen you’re on.
11.) Force quit a frozen app
Occasionally an application unexpectedly freezes up and does not respond to any of your input. You can usually force quit to resolve this issue this by pressing and holding the Home button for 6-7 seconds.
12.) Wipe it clean
I had a friend whose iPod touch would not sync with iTunes and then received an error when a restore was attempted. These problems are often caused by corrupt data and content on the device. We were able to resolve the issue by going to Settings > General > Erase All Content & Settings. Be aware this will wipe out all of your content and settings, essentially forcing you to start from scratch.
13.) Two finger scroll
When you’re viewing a frame or large text box on a web page in Safari, you might notice that scrolling with your finger moves the entire page, not the content within that frame or box. To avoid this, use two fingers to scroll within the box and the containing page will stay stationary.
14.) Preview links
In Mail and Safari you can get some information about where a link will take you before you actually click on it. Just press and hold the link and a balloon with pop up telling you the exact URL it targets.
15.) Save emails as drafts
It’s not exactly obvious how to save emails as drafts on the iPhone and iPod touch because there isn’t really a clear option to do it. Instead, when you’re composing a message you need to press the Cancel button and then you’re given the option to save it.
Save emails as drafts
Save emails as drafts
16.) Sleep after specified amount of time
The Clock application on the iPhone and iPod touch is surprisingly versatile, offering a World Clock, Stopwatch, Alarm, and Timer. One of the interesting things the Timer can do is put your device to sleep after a specified amount of time by going to the “When Timer Ends” field and choosing Sleep. This is great if you listen to music at night as you doze off.
Sleep after specified amount of time
Sleep after specified amount of time
17.) Swipe to delete videos and emails
When viewing your lists of Mail and Videos, you can delete items individually by sliding your finger across it (left or right), which causes a Delete button will appear. Especially in the case of deleting videos, this can help conserve space and will not permanently remove it from your iTunes library (unless it is a rented movie).
Swipe to delete videos and emails
Swipe to delete videos and emails
18.) Call forwarding made easy
You can set your iPhone to forward calls to another phone by going to Settings > Phone > Call Forwarding and entering the desired phone number (with area code).
19.) Hide yourself from caller ID
If you don’t want to allow your phone number and name to appear on other peoples’ caller ID when you call them, simply go to Settings > Phone > Show My Caller ID on your iPhone and switch it off.
20.) Scientific calculator
A scientific calculator with more advanced functions is available on the iPhone and iPod touch by opening Calculator and turning your screen sideways.
Scientific calculator
Scientific calculator
21.) Move the text insertion point
While typing you may realize you made a typo and need to go back to fix it. No problem! Press your finger to the screen and drag it to the character you want to change. A magnifying glass will appear to help you see exactly where the cursor is and will disappear when you release your finger.
Move the text insertion point
Move the text insertion point
22.) Enable parental controls
Parents who want to keep their young technology users from doing anything potentially questionable can turn on Parental Controls by going to Settings > General > Enable Restrictions and choosing which functions to not allow, such as listening to explicit music, browsing YouTube, and more. You will need to set a special passcode, making it impossible to get around the restrictions unless the passcode is entered.
Enable parental controls
Enable parental controls
23.) Tap to navigate home screens
In addition to swiping left or right to navigate between multiple home screens, you can also tap the lower corners of the screen’s black background (right above the Dock) once to move to the next or previous home screen.
24.) Swipe to navigate your music
While a song is playing in iPod mode, swipe your finger to the right over the album cover art to go back to your most recent song list (album tracks, playlist, etc.). This saves time if you’re multi-tasking and not able to precisely hit the Back arrow button.
25.) Avoid cancelled syncs
If you’re syncing the iPhone with your computer, the sync could be cancelled midway through if you receive a phone call. To avoid this big time waster, temporarily put the phone in Airplane mode (by going to Settings) before you sync and then change it back to normal when you’re done.
26.) Correct the auto-correct
Every one in a while the auto-correct software, which fixes commonly made spelling errors, gets confused and wants to fix something that’s not actually wrong. If you come across this often, you can teach the auto-correct to learn the word you’re trying to type by tapping the X that appears next to the suggested correction. It may take a few attempts, but it will eventually learn over time.
27.) Unplug to pause music playback
If you unplug your headphones while listening to a song, the iPod will automatically pause playback.
28.) Decline a call
Most iPhone users know they can silence a call by pressing the Sleep or Volume buttons once, but you can also decline a call and send it directly to voicemail by pressing the Sleep button twice.


SOURCE