Letak Iklan Anda Di Sini

Area Bota dan Seri Iskandar, Perak.
Hubungi 017-9784787
atau FB/YM : sinici_89 [at] yahoo.com

Like us on FB

Tuesday, November 17, 2015

10 Tips Aktiviti Untuk Menjadi Genius

10 TIP AKTIVITI UNTUK MENJADI GENIUS

1. Berfikir Di Luar Kotak

Jika sebelum ini anda banyak menggunakan sesuatu peralatan dalam likungan biasa, cuba kali ini bertindak lebih daripada kebiasaan. Contohnya cuba fikirkan apa yang dapat dilakukan dengan menggunakan botol kosong minuman yang ada selain daripada membuangnya. Cuba reka dan bermain dengan imaginasi anda itu.

2. Melukis

Anda juga boleh melukis untuk mengembangkan kemampuan otak anda. Melukis membuatkan anda menggunakan otak kanan lebih banyak. Tidak perlu takut untuk melukis. Mulakan sahaja.

3. Membaca Buku Luar Bidang Anda

Apa kata kali ini anda membaca buku luar daripada skop anda. Jika sebelum ini anda banyak menghabiskan masa dengan membaca buku tentang sejarah Malaysia, apa kata kali ini anda paksa diri anda untuk membaca tentang buku kewangan yang langsung anda tidak terfikir akannya.

4. Melipat Origami

Cuba ambil kertas dan mula melipat origami anda. Anda boleh dapatkan pelbagai jenis bentuk lipatan origami dengan menggunakan internet.

5. Belajar Bahasa

Salah satu untuk memaksa otak anda untuk mbekerja lebih kuat dan hebat adalah dengan beljar bhasa lain selain bahasa anda. Anda tidak perlu untuk mahir keseluruhan bahasa tersebut. Cukup sahaja dengan belajar beberapa frasa yang menarik untuk anda.

6. Pespektif

Lihat di luar tingkap anda. Kemudiannya ceritakan semula apa yang anda lihat dalam bentuk yang pelbagai. Contohnya, katakan anda ternamapak sebuah kereta polis yang sedang melalui hadapan rumah anda. Mungkin anda boleh mengambarkankkannya sebagai besar, cantik, merah berkelip-kelip dan lain-lain.

7. Mencari Hobi Baru

Jika sebelum ini anda hanya menjurus kepada ssesuatu hobi. Apa kayta kali ini anda mencuba hobi yang baru. Cuba lakukan aktiviti hobi baru anda untuk beberpa ketika.

8. Mengembara

Mengembara merupakan salah satu tips yang baik untuk menambah perspektif anda tentang kehidupan. Ianya mungkin memerlukan sedikit kos. Tetapi jika anda berduit, tidak salah bukan?

9. Berlakon

Aktiviti ini juga menarik untuk dilakukan. Mungkin anda boleh melakonkan watak-watak racangan televisyen atau drama kesukaan anda. Tidak perlu terlalu lama, cukup sekadar 10 minit sudah mencukupi. Senaman atau tips ini membiolehkan anda untuk melatihkan diri dengan meletakkan diri anda di tempat orang lain.

10. Makan Genius Booster

Pemakananan untuk minda juga amat penting. Jadi boleh cuba Vitamin Minda IQ Genius untuk hilangkan kelesuan, kuat ingatan dan meningkatkan ketangkasan IQ anda.

Semoga 10 tips aktiviti menjadi genius ini berkesan kepada anda! Tips ini mudah untuk diaplikasikan dalam kehidupan harian. Jangan lupa untuk share atau like jika bermanfaat :D

#GeniusBooster
#VitaminMindaIQGenius
#DeAlami
#KotaBharu 
#013-2561970

No comments:

Post a Comment

diharap ringan-ringankan tangan anda untuk tinggalkan komen. ^^
TQ.