Letak Iklan Anda Di Sini

Area Bota dan Seri Iskandar, Perak.
Hubungi 017-9784787
atau FB/YM : sinici_89 [at] yahoo.com

Like us on FB

Monday, January 14, 2013

Khasiat Madu Asli HPA


Student2 kalau masuk kelas mesti ngntok je kan. Solusi dia senang je. Teguk je madu asli.  Student KPMSi boleh dah mula order da, especially yang target nak dapat 3 pointer ke atas. Tak dapat 3, 4.0 pon jadilah. Hihi. :P
Meh tgk khasiat Madu Asli.



Khasiat MADU ASLI HPA

Madu adalah makanan yang mengandungi pelbagai nutrien seperti karbohidrat, protein, asid amino, vitamin, mineral, dekstrin, pigmen tumbuhan dan sebatian aromatik. Madu asli mengandungi enzim-enzim yang amat diperlukan oleh manusia untuk meningkatkan fungsi tubuh badan ke tahap optima. Khasiat madu bukan sahaja dibuktikan oleh kajian saintifik, malahan turut diceritakan di dalam Al-Quran.

Di dalam Surah An-Nahl: Ayat 68-69 yang bermaksud; “Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah : “Buatlah sarang di bukit, di pokok-pokok kayu dan di tempat-tempat yang dibuat manusia. Kemudian makanlah dari setiap buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan untukmu. Dari perut lebah itu keluarlah minuman (MADU) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (Kebesaran Allah) bagi orang yang berfikir”.

Terdapat juga beberapa Hadis Sahih yang menceritakan para sahabat menggunakan madu sebagai ubat. Rasulullah SAW menjadikan madu sebagai makanan sebelum sarapan pagi dengan mencampurkannya dengan air. Ini terbukti oleh pakar-pakar pemakanan kesihatan amalan yang sedemikian akan membantu di dalam proses penghadaman. Madu asli juga dapat menaikkan kekuatan fizikal dan mental seseorang.

Untuk orang yang telah uzur dan lanjut usia dicadangkan mengamalkan satu sudu besar setiap hari sebelum makan. Madu boleh membantu merawat penyakit kulit seperti jerawat, gatal-gatal, luka akibat terbakar, bisul serta kurap dengan cara menyapukan madu ke bahagian yang berkenaan.

Selain diambil terus, madu sesuai ditambah ke dalam makanan atau minuman sebagai pengganti gula.

Harga Runcit RM24
Utk order, kawasan Perak call Hariz Nor (013-4326224) atau Farhan Najmi Khalid (017-5410476).

Kota Bharu - Pasir Mas, Dr. Rosnani Mat (013-2561980)

No comments:

Post a Comment

diharap ringan-ringankan tangan anda untuk tinggalkan komen. ^^
TQ.